CCAP

The Sound Of Stavanger

Sasquatch

Enter The Sasquatch

SASQUATCH - ENTER THE SASQUATCH (CCAPknirk105)
New release on CCAPknirk monday 26. April 2010
(for information / bio in Norwegian, please scroll down the page)
The quintet Sasquatch emerges, as a new addition to the ever exciting Norwegian jazz scene, with their debut album “Enter The Sasquatch”. The band plays contemporary, progressive jazz with ‘freedom with responsibility’ as their mantra. They get their inspiration from musicians such as Archie Shepp, Ornette Coleman, Atomic and Albert Ayler. The band consists of three horn players (trumpet, alto saxophone and tenor/baritone saxophone, sometimes with the occasional bass clarinet), double bass and drums. Due to this line-up, and the absence of a chord instrument, the music has a very immediate impact – explosive or lyrical.
André Roligheten – reeds, Arild Hoem – alto saxophone, Thomas Johansson – trumpet, Magnus Rød Haugland – double bass, Dag Magnus Narvesen – drums 

Bio / info - Norwegian:
En ettermiddag høsten 2005 satt Dag Magnus og Magnus i en sofa i Stavanger, spiste middag og så på MacGyver. Det handlet om Bigfoot, Storfot eller Sasquatch, som han også kalles i noen miljøer… Et lys gikk opp i sofaen: Den lange jakten på bandnavn var over, og bandet, som oppstod tidligere samme høst, var endelig komplett. Dag Magnus hadde et godt knippe låter og en fiks idé om at akkordinstrumenter slett ikke var veien å gå når det gjaldt å skape det rå uttrykket de ønsket. Blåsere måtte være tingen, sammen med bass og trommer. Som sagt, så gjort, og hardøvingen startet.
Etter hvert fikk bandet litt oppmerksomhet og fikk spille et par spillejobber i Stavanger. Et par små måneder etter (kalenderen hadde akkurat bikket 2006), fikk bandet sjansen til å komme seg ut i verden, til Estland, hvor festivalen Tudengijazz (Studentjazz) gjerne ville høre Sasquatch-musikk. Det fikk de, og bandet dro en uke på turné i Estland. Like etterpå, fikk de sjansen til å spille en konsert på Aberdeen Jazz Festival i Skottland. Heller ikke dette sa bandet nei til, og konserten på The Tunnels i Aberdeen ble en uforglemmelig opplevelse. The Tunnels er et lokale hvor mesteparten av musikken er indie-rock eller avant-garde musikk, men siden jazzfestivalen hadde leid seg inn, fikk tunnelpublikummet oppleve en jazzopplevelse de slett ikke hadde ventet. Daglig leder uttalte etterpå: -I hate jazz, but this was awesome!
Senere samme høst, fikk Sasquatch sjansen til å vise seg frem i showcasedelen av Dølajazz, nemlig Jazzincubator. Også denne konserten ble en legendarisk opplevelse, både med rå musikk og høyt energinivå, men også på grunn av en saxofon som ikke taklet presset og brøt sammen allerede under andre låta. Med litt møye og litt flaks fikk bandet lappet saxen sammen igjen og dro senere samme år ut på sin første norgesturné.
Etter dette året, var aktivitetsnivået lagt, og siden den gang har bandet turnért hyppig i både inn- og utland.
Tanker om debutplate kom relativt seint inn i bildet, mye fordi at bandet rett og slett liker aller best å stå på scenen. Men på et punkt i et bands virksomhet blir en plate nødvendig. Det å gå i studio, med glass- og trevegger imellom seg, var egentlig aldri aktuelt grunnet en sterk tro på at den virkelig ekte energien i musikken oppstår mellom musikere i ett rom, og ikke gjennom ett headset. Derfor oppsøkte bandet en som har mye erfaring med å ta opp alle instrumentene i samme rom, og rent tilfeldigvis er han også en av de største profilene innenfor frijazz og improvisasjonsmusikk vi har i Norge, nemlig Frode Gjerstad. Han ville veldig gjerne ta opp plata, og lørdag 21.november møtte de alle opp i den private barnehagen (som drives av kona til Frode) på Hinna i Stavanger for å gjøre opptak.
Så nå, etter en lang prosess med lytting, vanskelige valg, miksing og mastring, mer lytting og flere valg, er plata endelig klar, og vi gleder oss til å slippe den. Dette skjer under fanen til det stavangerbaserte plateselskapet CCAP Knirk den 26.april 2010. Den utmerkede grafiske designeren Bardia Koushan har laget et kjempetøft cover, og Vidar Schanche har bistått med god hjelp i utgivelsesprosessen. Stavanger kommune skal også ha en stor takk for finansiell støtte.
I forbindelse med plateslippet, reiser også bandet på releaseturné! Turnéruta ser slik ut:
22.april: Farsund Jazz & Viseclub, Farsund
23.april: Stavanger Jazzforum i samarbeid med Sting Jazzklubb, Stavanger
24.april: Café Knøderen, Bergen
25.april: Kampenjazz/Kampen Bistro, Oslo
28.april: Brötz Now, Gøteborg


Litt om bandet

André Roligheten – saxofoner og bassklarinett
Arild Hoem – altsaxofon
Thomas Johansson – trompet
Magnus Rød Haugland – kontrabass
Dag Magnus Narvesen – trommer og perkusjon

Sasquatch spiller energisk, moderne jazz med konnotasjoner til frijazz, rock og klassisk samtidsmusikk. Gjennom en blanding av strenge arrangementer, sterke låter og en åpen innstilling til det ukjente, gjøres den "frynsete" og frie jazzen mer tilgjengelig, selv for et "ikke-innvidd" jazzpublikum.         
Det meste av musikken er komponert av Dag Magnus Narvesen, men bandet komponerer også låter sammen. Bandet henter hovedsakelig sin inspirasjon fra den progressive jazzen, med klare referanser til musikken til Archie Shepp, Ornette Coleman, Atomic og Albert Ayler.

Kort om musikerne:

André Roligheten er utdannet fra jazzlinja Trondheim (NTNU) og går nå på masterprogrammet i jazz til Norges Musikkhøgskole Han er blant annet kjent gjennom duoen Albatrosh som vant JazzIntro 2008, og er et høyaktuelt innslag i norsk jazzliv for tiden. Videre var han med i 2009-utgaven av det prestisjetunge European Jazz Orchestra. Ellers spiller han i band som Team Hegdal, Friends and Neighbours, Turbinknark, Caran d’Ache, Autronic m.fl. André har også spilt med størrelser som John Edwards, Peter Herbolzheimer, Robin Hayward, Eirik Hegdal, Ola Kvernberg, Tore Johansen, Lene Grenager, Hild Sofie Tafjord og Samvirkelaget.
Arild Hoem er utdannet på jazzlinja ved Universitetet i Stavanger og er en altsaksofonist som har en finger med i mye av det som skjer i Stavangers musikkliv, deriblant Gunhild Seims Time Jungle og Kitchen Orchestra. Gjennom sistnevnte har han også fått anledning til å spille med musikere som Alexander von Schlippenbach (Maijazz 2010), Keith Tippett (Maijazz 2009), Per Zanussi (What’s Cooking #2 2009), Evan Parker (What’s Cooking #1 2008), Steve Beresford, Dave Kane og Lotte Anker.
Thomas Johansson har sin utdannelse fra jazzlinja i Stavanger. Han spiller blant annet i Cortex, The Way Ahead og Friends and Neighbours, og har ellers spilt og samarbeidet med musikere som Martin Küchen, Kenny Wheeler, Ståle Storløkken, Øyvind Brekke og Tore Johansen.
Magnus Rød Haugland er også utdannet på jazzlinja ved UiS, bor i Stavanger og spiller en stor rolle i musikklivet i området. Blant annet er han å finne i bandet til Christer Wulff, Ove Hetland kvintett, Astrid Kloster Band, Phil McDermott kvintett og The Norwegian Fords.
Dag Magnus Narvesen er utdannet fra både jazzlinja i Trondheim og jazzlinja i Stavanger. Han spiller blant annet i Gunhild Seims Time Jungle, Klaus Holm/Øyvind Storesund/Dag Magnus Narvesen trio, Schwatzkopp, Turbinknark og Kitchen Orchestra, hvor han også er styremedlem. I tillegg har han spilt og samarbeidet med musikere som Alexander von Schlippenbach (Maijazz 2010/Kitchen Orchestra), Johannes Bauer/Stine Janvin Motland (All-Ears 2010), Keith Tippett (Maijazz 2009/Kitchen Orchestra), Per Zanussi (What’s Cooking #2 2009/Kitchen Orchestra), Evan Parker (What’s Cooking #1 2008/Kitchen Orchestra), Andrew D’angelo og Odd Børge Sagland (Time Jungle), Steve Beresford, Dave Kane og Lotte Anker (Kitchen Orchestra).

Bandets aktivitet
Bandet Sasquatch ble startet høsten 2005, og siden da har bandet spilt rundt 40 konserter i inn- og utland. Under kan dere lese en utvalgt oversikt over våre turnéer:
• November 2009: Turné i Norge (Oslo, Skien, Bergen, Stavanger)
• Oktober 2008: Turné i Norden og Baltikum (Oslo, Gøteborg, København, Stockholm, Tallinn, Viljandi og Riga)
• April 2008: Turné i Norge og Sverige (Gøteborg, Oslo, Hamar, Kristiansand, Bergen, Stavanger og Trondheim)
• Mai 2007: Turné i Norge (Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Porsgrunn)
• Oktober 2006: Turné i Norge (Stavanger, Farsund, Kristiansand, Trondheim og Oslo)

I tillegg har vi konsertert på følgende festivaler: Oslojazz 2008, Moldejazz 2007, Maijazz 2006, Dølajazz (JazzIncubator) 2006, Aberdeen Jazz Festival (Skottland) 2006 og Tudengijazz (flere byer i Estland) 2006.

Kontaktinformasjon
Sasquatch på internett (lyd, bilder, info): www.myspace.com/sasquatchjazz
Booking og informasjon:
Dag Magnus Narvesen
Epost: dag.magnus@gmail.com



CCAP2012
UA-28503945-1